Gözü Bozuk Kişilerin Askerlik Yapması Mümkün Mü?


Gözü bozuk kişilerin askerlik yapması, sahip olunan göz bozukluğunun derecesine ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Göz kusurundan dolayı askerlikten muaf olmanın şartı; iki gözün de görme kaybının toplam derecesinin 14’ü geçmesidir.

Gözü bozuk Kişilerin Askerlik Yapması Mümkün mü?

Göz Derecesinin Hesaplanması

Askerlik amacı ile yapılan göz muayenelerinde öncelikli olarak, sağ göz ve sol gözde mevcut olan miyop ve hipermiyop dereceleri toplanır. Ve bu dereceye astigmat derecesinin yüzde 50'si eklenir. Tüm derecelerin toplanması sonucunda, kişinin toplam göz derecesi bulunur.

Örneğin; Asker adayı olan kişinin sol gözündeki miyop derecesi 5 olsun, sağ gözündeki hipermiyop 6 derece olsun. Astigmat durumu da bulunmuyor olsun. Bu koşullar altında, kişinin toplam göz derecesi 11’dir. Bu sonuca göre, asker adayına askerlik yapmaya elverişlidir raporu verilir, yani gözü bozuk kişilerin askerlik yapması mümkündür. Fakat bu göz kusuru nedeni ile asker adayı komando olamaz.

Gözü Bozuk Kişilerin Askerlik Yapması Mümkün mü?

Göz Muayenesi Hangi Hastanelerde ve Nasıl Yapılır?

Asker adaylarının göz muayeneleri yakın geçmişe kadar; askeri hastanelerin kapatılmasına kadar askeri hastanelerinde yapılmaktaydı. Fakat yapılan değişiklikler nedeni ile askerlik şubesinin olduğu yerdeki aile hekimliklerince (eğer var ise) ya da bu konu hakkında yetki ile görevlendirilmiş sağlık kurumlarındaki bir uzman doktor tarafından bu göz muayeneleri yapılmaktadır.

Gözü bozuk kişilerin askerlik yapması ya da yapmaması için yapılan muayenelerinin de bir işleyişi vardır. Bu işleyişe göre; asker adayının gözüne üç farklı göz damlası damlatılır. Bu sıvılar, kişinin göz bebeğinin büyümesine neden olur ve bu etki yaklaşık olarak bir gün kadar sürmektedir. Damla damlatıldıktan sonra, kişi bir süre bekletilir ve tıbbi cihazlar ile detaylı göz incelemesi yapılır. Bu muayene neticesinde, gözdeki kusur derecesi hesaplanır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar