Askerde Hava Değişimi Süresi Ne Kadardır?


Askerlik çoğu zaman zor bir süreç olarak geçip bitmektedir. Bu zorluk, koşulların ağırlığından ya da asker olan kişilerin psikolojik ya da fiziksel özelliklerinden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle, askerlik süresi içerisinde, askerin kışladan uzaklaştırılması; dinlenmesi anlamına gelen izin ve askerde hava değişimi süresi vardır.

Askerde Hava Değişimi Süresi Ne Kadardır?
Askerde Hava Değişimi Süresi Ne Kadardır?

Hava değişimi, askerin keyfi olarak istediği yere gidebilmesi değil; rahatsızlığından dolayı evine yollanması ve orada bu rahatsızlıktan kurtulana kadar dinlenmesi anlamına gelmektedir. Ve askerde hava değişimi süresi, hava değişimini veren doktor tarafından belirlenmektedir.

Hava Değişimi İzni Askerlikten Düşer mi?

Askerde hava değişimi süresi rahatsızlığın ciddiyetine ve şiddetine göre muayeneyi yapan doktor tarafından belirlenmektedir. Fakat son yapılan değişikliklere göre, hava değişimi sürelerine bir kısıtlama getirilmiştir. Bu kısıtlamaya göre; kısa dönem askerlik yapanlar için maksimum hava değişimi süresi 15 gün, uzun dönem askerlik yapanlar için maksimum hava değişimi süresi 30 gün olarak belirlenmiştir.

Askerde Hava Değişimi Süresi Ne Kadardır?
Askerde Hava Değişimi Süresi Ne Kadardır?


Hava değişimi süresinin askerlikten düşüp düşmeyeceği de verilen günün uzunluğuna bağlıdır. Eğer kısa dönem askerlik yapan bir asker, doktor tarafından 25 günlük bir izin almış ise, bu iznin 15 günü şafağından düşer fakat kalan 10 gün askerlik süresine eklenir. Eğer uzun dönem askerlik yapan bir er, 35 günlük bir hava değişimi izni aldı ise; 30 günü şafaktan düşer ve kalan 5 gün askerliğine eklenir.

Hava Değişimi izni Uzatılabilir mi?

Askeri kışladan evine, hava değişimi adı altında dinlenmeye yollanan askerler, hava değişimi süresi bittiğinde kışlaya geri dönmek zorundadır Bu nedenle, bu süreyi bulunduğu yerden uzatabilmesi mümkün değildir. Fakat askeriyeye döndüğünde, askerin hala iyileşmediği ve iyileşmek için hala zamana ihtiyacı olduğu görüşü doktor tarafından onaylanırsa tekrardan hava değişimi izni verilir. Eğer kişinin askerlik yapmaya imkanı olmayacağı kanaati oluşur ise; kişi çürük raporu alır ve askerlik ile olan ilişiği kesilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar