Komando Olma Şartları Nelerdir?


Komandolar bu ülkenin gururu ve huzurunun kaynağıdır. Komandolar, zor görev koşulları altında bazı günler aç dahi kalarak yine de görevini hakkıyla yerine getiren kişilerdir. Bu sebeple, komando olmak bir gönül işidir ve sadece vatanını yürekten sevenlerin yapabileceği bir meslektir. Fakat bu mesleğin yapılması sadece vatan sevgisi ile olamamaktadır. Bu yüzden komando olma şartları bulunmaktadır.

Komando Olma Şartları Nelerdir?


Komando olmanın şartları, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde yer almaktadır. Bu yönetmelikte, kişinin taşıması gereken özellikler, boy ve kilo oranları, hastalık durumları belirlenmiştir.

Komando Adaylarının Alması Gereken Sağlık Raporu

Komando adayları, komando olabilmek için bir sağlık raporu almak zorundadır. Bu sağlık raporu için kişinin gidip muayene olması gereken belirli branşlar bulunması gerekmektedir. Bu branşlar; ortopedi, iç hastalıkları, göz hastalıkları, kulak burun boğaz, genel cerrahi ve psikiyatridir. Fakat gerekli görülmesi durumunda bu branşlar, kişi gerekli yan dalların muayenesine de sevk edebilir.

Komando muayenelerinde yapılan tetkikler ise şunlardır; akciğer grafisi, sedimentasyon, tam idrar tahlili, AST, ALT, tam kan sayımı, kreatinin, kan şekeri, üre, EKG, bilirubinler, gerekli laboratuar tetkikleri ve radyoljik tetkiklerdir. Bu testler, komando olma şartları için kesinlikle gereklidir.

Komando Olma Şartları Nelerdir?

Komando Olmanın Şartları

  • Komando olabilmek için istenen minimum boy uzunluğu 1.60 cm’dir.
  • Komanda olabilmek için istenen maksimum boy uzunluğu ise 2.10 cm’dir.
  • Komando alımı yapılırken, her ne kadar minimum ve maksimum boylar belli olsa da asıl istenen ve sıklıkla tercih edilen boy uzunluğu 1.70 ve 1.85 arasıdır.
  • Komando alımlarında, göz hastalıklarına dair sınırlama da belirlenmiştir. Buna göre bir komando adayının, en fazla 3 derece miyop, hipermetrop ve en fazla da 1 derece astigmat olması gerekmektedir.
  • Çeşitli sağlık sebepleri ile bir dönem dahi olsa celp atlatma işlemi yaptıran kişiler kesinlikle komando olamazlar.


Yorum Gönder

0 Yorumlar