Askerde Namaz Kılmak Serbest mi?


Sağlıklı olan ve askerlik yapma şartlarını yerine getiren herkes vatani görevini yapmakla yükümlüdür. Aynen hayatta sorumlu olduğumuz görevler gibidir askerlik görevi de. Ancak askere gittiğimizde acaba bazı şeylerin rahatlıkla yapılıp yapılamayacağı merak konusudur. Örneğin askeriyede telefon kullanmak serbest mi, istediğimiz zaman yatıp kalkabiliyor muyuz ya da askerde namaz kılmak serbest mi gibi birçok konu tartışılmaktadır.

Askerde Namaz Kılmak Serbest mi?
Askerde Namaz Kılmak Serbest mi?


Dinî İbadetler Nasıl Yapılır?

Askeriye içinde namaz, oruç vb ibadetlerin hiçbirisinin yasaklanması gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca bilinen hiçbir dönemde yasaklandığına dair bir bilgi yoktur. Aksine ibadetlerin daha kolay yapılabilmesine olanak sağlamaya yönelik adımlarda atılmıştır. Bu konudaki en net örnek olarak kışla içlerinde bulunan mescit ya da mescitler olabilir. Bilindiği üzere bazı birliklerde asker sayısı az, bazı birliklerde ise çok fazladır. Birliklerin durumuna göre de birlik içindeki alanlar düzenlenir ve kullanım açısından kolaylıklar ve imkânlar sağlanır. Askeriye içinde de her ne kadar emir komuta ve ast üst ilişkileri keskin şekilde olsa da ibadetlerin yapılması konusunda eşitlikler vardır. Askerde namaz kılmak serbest mi dediğimizde cevabımız serbesttir. Bir onbaşı ya da çavuş namaz kılabilirken normal bir er namaz kılamaz diye bir durum söz konusu değildir. Bu gibi istisnai durumlar karşısında vatani görevini yapan herkes eşittir.

Askerde Namaz Kılmak Serbest mi?
Askerde Namaz Kılmak Serbest mi?


Namaz Kılmak İçin Belirli Yerler ve Zamanlar

Az önce belirttiğimiz gibi askerde namaz kılmak serbest mi konusuna açıklık getirdik ve namaz kılmak için birlikler içinde bulunan mescit ya da mescitler kullanılabilir demiştik. Ancak zaman konusunda dikkatli olmakta fayda var. Ezan vakti geldiğinde eğitim ya da yapılan görevler yarım bırakılıp namaz kılmaya gitmekte mümkün olacak bir durum değildir. Bu konularda geçerli olan kurallara uymakta yarar var.

Yorum Gönder

0 Yorumlar