Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?


Askerlik sağlık muayenesi, belirli yaşa gelmiş erkeklerin askere gitmeden önce tabii tutuldukları bir çeşit kontroldür. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan erkeklerin 20 yaşını doldurduktan sonra askerlik görevini yerine getirmeleri gerekmektedir. Askerlik Kanunu’na göre belirtilen şartlardaki erkeklerin askerlik hizmetlerini belirli sürelere kadar tecil ettirebilme hakları bulunmaktadır. Tecil süreleri dolmuş olan ya da askere gitme yaşı gelmiş olanlar askere alınmadan önce askerlik sağlık muayenesinden geçerler. İlk önce kişinin sağlık açısından askerlik yapmaya bir engeli olup olmadığına bakılır. Askerlik yapmaya engeli olanlar askerlikten muaf tutulur. Bunun için askerlik sağlık muayenesi adı verilen uygulama gerçekleştirilir.

Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?


Askerlik Muayenesi Ne Zaman Yapılır?


Askerlik sağlık muayenesi, askerlik işlemlerinin başlaması ile birlikte yapılır. Bu taramayla birlikte kişinin askerliğe engeli olup olmadığı sonucu meydana çıkar. Öncelikle kişinin boy ve kilo tespiti yapılır. Sağlık raporunun alınmasının ardından diğer işlemler de tamamlanır. Askere gidecek olan kişilerin askerlik sağlık muayenesine alınmasının bir başka nedeni ise hangi konumda görev yapabileceklerinin belirlenmesidir. Tabi ki gruplandırmada ana neden bu değildir. Her bir askeri birimin kendine özgü fiziksel şartları vardır.

Askerlik sağlık muayenesinde herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmeyen kişiler direk olarak askere alınır. Yönetmelikte belirtilmiş olan muafiyete sebebiyet veren hastalıklardan herhangi birinin tespit edilmesi halinde kişiler, geniş kapsamda bir muayeneye tabii tutulmak için hastaneye sevk edilir. Buradaki incelemeler ve çıkacak karara göre kişi hakkında değerlendirme yapılır.

Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?

Askerlik Muayenesi Nerede Yapılır?

Askerlik Kanunu gereğince askerlik sağlık muayenesinin ilk yapıldığı yer nüfus kayıt sisteminde bağlı olunan aile hekimidir. Bu imkân yoksa yetkili sağlık kuruluşlarından da askerlik muayenesi raporu alınabilir. Bütün muayeneler tek hekim gözetiminde yapılır. Askerlik muayenesi için hastanelere başvuran kişilerden herhangi bir ücret alınmaz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar