Kilolu Kişilerin Askerlik Yapması Mümkün Mü?


Kilolu kişilerin askerlik yapması, kişinin boyuna göre kilo hesaplanmasının yapılması ile mümkündür ya da mümkün olamamaktadır. Bu hesaplamalar, kapsamlı bir tıbbı muayene ile yetkilendirilmiş doktorlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Muayene sonucunda, doktor tarafından, kişinin askerlik yapmaya elverişlidir ya da elverişli değildir raporu verilir. Askerlik yapma durumunu kilolu kişilerin askerlik yapması durumunu etkilediği gibi aşırı zayıf olan kişilerin askerlik yapma durumunu da etkilemektedir.

Kilolu Kişilerin Askerlik Yapması Mümkün mü?


Boy ve Kilo Muayenesi Nedir, Nerede Yapılır?

Boy ve kilo muayeneleri, askerlik çağına gelmiş erkeklerin bu özellikler bakımından askerlik yapmaya uygun olup olmadığı konusunda muayene edilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu muayeneler, daha önce askeri hastanelerde yapılmaktaydı fakat askeri hastanelerin kapatılması ile birlikte bu muayeneler, askerlik şubesinin bulunduğu bölgelerde kayıtlı olunan aile hekimleri tarafından ya da bu konu ile ilgili olarak yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarındaki tek bir doktor tarafından yapılmaktadır.

Boy ve kilo muayeneleri, tıbbi cihazlar ile hassas kriterlerle yapılmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda, askerliğe uygun olunup olunmadığı hakkında bir karara varılır. Boy durumuna göre aşırı kilolu olmak ya da aşırı zayıf olmak askerlikten muaf olmaya sebeptir. Bu sebeple kilolu kişilerin askerlik yapması mümkün değildir.

Kilolu Kişilerin Askerlik Yapması Mümkün mü?

Boy Kilo Oranı Ve Askerlikten Muafiyet

Boyun son iki hanesi baz alınır.
Alınan son iki rakamdan 3 çıkarılır ve elde edilen değere sabit olan 30 değeri eklenir.
Örneğin; 1.76 boyundaki bir asker adayını ele alalım.
     76-3=73
     73+30=103

Bu sonuca göre; 1.76 boyundaki bir erkeğin kilosu 103 kilo üzerinde ise askere alınmamaktadır ve tecil ertesi yıla ertelenir. Eğer kişi, üçüncü muayenede de muayene sonucu aşırı kilolu çıkar ise askerlikten muaf tutulur. Bu sebeple, kilolu kişilerin askerlik yapması üçüncü muayeneye kadar kilo vermesi koşuluna bağlıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar