Yakını Ölen Askerler İçin İzin


Askerlik, yapısı gereği uzun süreci kapsayan bir dönemdir. Bu nedenle, insanlar askerde iken yakınlarını, aile bireylerini kaybedebilmektedir. Böyle olunca, askere gidecek olan kişilerin aklına, özellikle ailesi içinde sağlık problemleri yaşayan kişilerin varlığında asker adaylarının aklına, askerde iken bir yakınım vefat ederse ne olacak, gidebilecek miyim soruları gelmektedir. Açık ve kesin bir şekilde, yakını ölen askerler için izin hakkı bulunmaktadır.

Yakını Ölen Askerler İçin İzin


Türkiye Cumhuriyeti Devletinde askerlik yapan er ve erbaşlara 1.dereceden yakını ölen askerler için izin süresi 10 gün olarak belirlemiştir.

Hangi Yakınların Vefatında Askere İzin Verilir?

Askerde olan kişilere, 1. dereceden olan akrabalarının vefatı durumunda yani anne, baba, çocuk ve eş vefatında izin verilmektedir. Bu izin süresi 10 gündür ve bu süre sanki askerdeymişsiniz gibi şafak gününüzden düşülür.

Devletin yakını ölen askerler için izin vermesi 1.dereceden akrabaları kapsamaktadır ve bu birinci dereceden olan akrabalar içine abla, ağabey ve kardeş girmemektedir. Bu nedenle, bu kişilerin vefatı durumunda bu izin geçerli olmamaktadır. Askerler böyle acı bir durumla karşı karşıya kalırlar ise yapacakları tek şey; kendi izin haklarını kullanmak olacaktır. Bu nedenle izin hakkı kullanırken, ailesinde ölümcül bir hastalık yaşayan biri varsa bunu da dikkate alarak izinlerini akıllıca kullanmalıdır.

Yakını Ölen Askerler İçin İzin

Ölüm İznine Yol İzni de Dahil midir?

Er ve erbaşlara, vefat durumunda verilen 10 günlük izin içine yol izni girmemektedir. Bu durumdaki askere, vefat nedeniyle cenazeye katılma izni dışında, 1 ve 3 gün arasında değişen yol izni de eklenmektedir. Bu günler, askerin şafak gününden düşer. Kanuni olarak vefat izni 7 gün olarak belirlenmiştir fakat uygulamada bu izin, yol izinsiz 10 gün olarak uygulanmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar