Askerde Dayak Var mı?


Bu zamana kadar mutlaka herkes, birilerinin askerlik anılarını bolca dinlemiştir ve bu askerlik anılarının çoğu askerde dayak yemek üzerinedir. Bu durum, askere gidecek olan kişilerin akıllarına, askeriyede dayak cezasının olup olmadığını getirmektedir. İlk olarak açıkça belirtmek gerekir ki; askerde dayak uygulaması yoktur fakat askerde yaşanan dayak vakaları vardır. Bu durum, dayağın resmi olarak varlığını işaret etmez.



Askeriyede dayak olayının yaşanmasının üç ihtimali bulunmaktadır. Ya komutan er üzerinde bir şiddet uygular, ya er komutan üzerinde bir şiddet uygular ya da er başka bir er üzerinde şiddet uygular. Her ne yolla olursa olsun, tüm bunların hepsi yasaktır ve şiddeti uygulayan hakkında şikayet üzerine yasal işlem yapılır.

Askeri Ceza Kanunu’nda askerde dayak ile ilgili madde şu şekildedir:

‘’Madde 117 – 1. Madununu kasten itip kakan, döven, veya sair suretlerle cismen eza verecek veya sıhhatini bozacak hallerde bulunan veyahut tazip maksadıyla madunun hizmetini lüzumsuz yere güçleştiren veya onun diğer askerler tarafından tazip edilmesine veya suimuamelede bulunulmasına müsamaha eden amir veya mafevk iki seneye kadar hapsolunur.’’

Bu kanun metninden de anlaşılacağı gibi, askerde dayak atmak da hakaret etmek de suçtur ve cezai işleme tabidir.


Askerin Asker ile Kavga Etmesi

Er ile bir başka erin kavga etmesi durumunda, kişi durumu komutana iletmelidir. Bunun sonucunda, komutan kavga ve kavgaya karışanlar ile ilgili gerekli yasal işlemleri başlatıp, konuyu askeri mahkemeye devreder ve burada kimin suçlu ya da kimin suçsuz olduğu araştırılır ve dava bir sonuca ulaştırılır.


Asker İle Komutanın Kavga Etmesi

Eğer, bir er komutanı tarafından şiddete maruz kaldı ise, durumu bir üst komutana bildirir. Bu durumda, bir üst komutan konu ile alakalı incelemesini yapar ve kişi hakkında yasal işlem başlatılır ve mahkemeye havale edilir. Eğer, bir komutan bir er tarafından şiddete maruz kalır ise sonucu ağır bir yaptırım ile karşılaşılır çünkü altın üstü dövmesi ağır ceza gerektiren bir durumdur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar